Denne posten har en video som vil synes dersom du følger lenken. 
Hemmeligheten bak krystallklart vann
Det er forskjell på å stupe uti Oslofjorden og fra et svaberg i skjærgården. Er vannet rent, ser du bunnen på ti meters dyp. Den er dekket av tang, sjøstjerner, ålegras og blåskjell – ikke mudder, lurv og planten med det flatterende navnet havnespy. Forurensing fra landbruk og kloakk har gjort mange fjorder næringsrike på feil måte: Med for lite oksygen, og for mye av det som fortrenger artene som egentlig hører hjemme der. Det er dårlig nytt for økosystemet - og alle som vil bade i rent vann.
Et nytt økosystem under vann
På Litangen etablerer vi en lagune i det som tidligere var et steinbrudd. Det gir en sjelden mulighet: Å skape et økosystem fra havbunnen av. For å få det til, har vi med oss noen av landets fremste eksperter innen undervannsbiologi og marin landskapsarkitektur. Rent sjøvann er nemlig win-win – både for planeten og for fremtidige hytteeiere på Litangen.
Formgiving i en usynlig verden
Elin T. Sørensen har doktorgrad i marin landskapsarkitektur og ansvar for å utforme sjøbunnen på Litangen. Sammen med marinbiologer planlegger hun hvordan arter og strukturer skal støtte hverandre og få feste på glatte kvartsvegger.
– Når vi bygger opp et nytt økosystem, må vi forstå hvilke roller artene har, sier Elin. – Blåskjell filtrerer vannet, men når de dør og faller til bunnen, trenger vi noen som rydder opp. Det er der krabber og hummer kommer inn.
Lagunen får åpninger i begge ender, men klart vann krever mer enn god sirkulasjon. Blåskjell, krabber og hummer fungerer som levende renseanlegg: De filtrerer vannet, bryter ned organisk materiale og bidrar til en frisk havbunn. For å trives trenger de steder å feste seg, trekke seg tilbake og gjemme seg. Det kan være tredimensjonale, hengende hager eller skreddersydde hummersteinrøyser - kun det beste er godt nok for havets vaktmestre.
Landskapsarkitekten Elin synes på ingen måte det er et paradoks å jobbe med formgiving i en usynlig verden. Rent vann er tegn på et sunt økosystem – og det krever en stjernearkitekt for krabber og fisk.
– Det er et drømmeprosjekt å få jobbe med en utbygger som er villig til å investere i den blå verden under vann, sier Elin.
Utdrag fra innlegg: Hemmeligheten bak krystallklart vann
Det er forskjell på å stupe uti Oslofjorden og fra et svaberg i…
Denne posten ble publisert for
37Den posten har 37 klapperSe innlegg