Logoen for Fredensborg Fritid Litangen.
Hemmeligheten bak krystallklart vann
Det er forskjell på å stupe uti Oslofjorden og fra et svaberg i skjærgården. Er vannet rent, ser du bunnen på ti meters dyp. Den er dekket av tang, sjøstjerner, ålegras og blåskjell – ikke mudder, lurv og planten med det flatterende navnet havnespy. Forurensing fra landbruk og kloakk har gjort mange fjorder næringsrike på feil måte: Med for lite oksygen, og for mye av det som fortrenger artene som egentlig hører hjemme der. Det er dårlig nytt for økosystemet - og alle som vil bade i rent vann.
Et nytt økosystem under vann
På Litangen etablerer vi en lagune i det som tidligere var et steinbrudd. Det gir en sjelden mulighet: Å skape et økosystem fra havbunnen av. For å få det til, har vi med oss noen av landets fremste eksperter innen undervannsbiologi og marin landskapsarkitektur. Rent sjøvann er nemlig win-win – både for planeten og for fremtidige hytteeiere på Litangen.
Et bilde som er lagt til i innlegget.
Formgiving i en usynlig verden
Elin T. Sørensen har doktorgrad i marin landskapsarkitektur og ansvar for å utforme sjøbunnen på Litangen. Sammen med marinbiologer planlegger hun hvordan arter og strukturer skal støtte hverandre og få feste på glatte kvartsvegger.
– Når vi bygger opp et nytt økosystem, må vi forstå hvilke roller artene har, sier Elin. – Blåskjell filtrerer vannet, men når de dør og faller til bunnen, trenger vi noen som rydder opp. Det er der krabber og hummer kommer inn.
Lagunen får åpninger i begge ender, men klart vann krever mer enn god sirkulasjon. Blåskjell, krabber og hummer fungerer som levende renseanlegg: De filtrerer vannet, bryter ned organisk materiale og bidrar til en frisk havbunn. For å trives trenger de steder å feste seg, trekke seg tilbake og gjemme seg. Det kan være tredimensjonale, hengende hager eller skreddersydde hummersteinrøyser - kun det beste er godt nok for havets vaktmestre.
Landskapsarkitekten Elin synes på ingen måte det er et paradoks å jobbe med formgiving i en usynlig verden. Rent vann er tegn på et sunt økosystem – og det krever en stjernearkitekt for krabber og fisk.
– Det er et drømmeprosjekt å få jobbe med en utbygger som er villig til å investere i den blå verden under vann, sier Elin.
Denne posten ble publisert for
Et bilde som er lagt til i innlegget.

Hyttene mot strømmen

Over 60 personer har reservert seg på Litangen lenge før salget har startet.
Et nedlagt kvartsbrudd i Kragerøskjærgården blir et nytt feriested. Arkitekttegnede hytter på pæler i vannet. Flytende badstuer. Restaurert natur over og under vann.
Men det er ikke bare prosjektet Litangen som går mot strømmen. Også måten det selges på, bryter konvensjonene.
Salget starter først i 2026, men interessen har vært så stor at vi bestemte oss for å teste noe nytt. For 15 000 kroner kan du reservere en plass og få mulighet til å velge hytte først. Etter få dager hadde over 60 personer satt seg på liste. 
Ingenting er vanlig med dette prosjektet
Her bygger vi opp et økosystem. Vi skreddersyr hyttene til sollyset, landskapet og Kragerøskjærgården, og har med oss noen av landets beste fagfolk. Sammen med marinbiologer, forskere og landskapsarkitekter forvandler vi grus og stein til et levende kystmiljø.
– Her bygger vi ikke ned naturen. Vi bygger den opp, sier Knut Bremer, som leder eiendomsutviklingen i Fredensborg Fritid. – Vi tar utgangspunkt i ødelagt natur og skaper noe nytt. Dette handler ikke bare om å selge hytter, men om å gi et industriområde nytt liv.
Velg først på Litangen
Selv om mange har reservert seg allerede, vil en plass gi deg fordeler. Vi bygger hytter i forskjellige størrelser, prisklasser, beliggenheter og uttrykk, og heldigvis er ikke alle ute etter akkurat samme hytta som deg.  
👉 Les mer og reserver plass med passord LITAN062026
Denne posten ble publisert for
Et bilde som er lagt til i innlegget.

Vi åpner for reservasjoner klokken 12.00 i dag

Det har vært litt av en reise å utvikle Litangen, et prosjekt som har vært i støpeskjeen i sytten år. Vi i Fredensborg har vært med de siste fem. Vi så den spektakulære beliggenheten på en halvøy i Kilsfjorden, de utskårne bruddveggene, den hvite kvartsen og utsikten mot skjærgården, og visste allerede da at dette ville bli et av de mest unike prosjektene vi noen gang kom til å utvikle.
Siden den gang har vi gjennomført en arkitektkonkurranse, et forskningsprosjekt, en naturkartlegging, to politiske sluttbehandlinger og en grundig detaljering av interiør, eksteriør og landskap. Og nå står vi her, klare til å spørre deg som også har falt for Litangen: Hvilken hytte vil du ha?
Kl. 12.00 i dag åpner vi for reservasjoner
Eksklusivt for alle som mottar dette nyhetsbrevet
Det er rundt 1500 personer på interesselisten. Samtidig består første byggetrinn kun av femti hytter. Derfor lønner det seg å reservere. Det gir deg muligheten til å velge hytte først, mens utvalget er bredt.
En reservasjon koster 15 000 kroner. Beløpet får du tilbake uansett, enten trukket fra kjøpesummen, eller refundert om du velger å ikke kjøpe.
Hva skjer etter du har reservert?
Få dager etter at du har betalt depositumet, mottar du en kvittering med kønummer. Deretter vil vi kontakte deg for å høre hva du ser etter:
– Skal hytta ligge på vannet eller i landskapet?
– Liten eller stor?
– Med direkte adkomst fra garasjen, eller ytterst på en brygge?
Vi starter salgsprosessen til våren neste år. Alle med reservasjon vil få mulighet til å velge før hyttene legges ut for åpent salg.
👉 
Reservasjonsløsningen åpner i dag kl. 12.00.
Bruk passord: LITAN062026
Denne posten ble publisert for
Et bilde som er lagt til i innlegget.
Reservasjonssiden er åpen!
Fordi interessen for Litangen har vært så stor, åpner vi for reservasjon blant dere først. Som mottaker av dette nyhetsbrevet får du mulighet til å reservere en plass i køen allerede på lørdag den 21. juni kl. 12.00.
To dager er lenge å vente, så allerede nå kan du ta en sniktitt på hyttene og gjøre deg kjent med reservasjonsprosessen. Du må bruke denne koden for å logge deg inn: LITAN062026
Kragerø sier ja til Litangen – igjen!
Etter innspill fra Statsforvalteren er planene for Litangen behandlet på nytt. Kragerø kommunestyre vedtok i dag prosjektet med solid politisk flertall.
– Vi er veldig fornøyde med at alt nå er formelt på plass. Det gjør at vi snart kan sette i gang og la nye generasjoner skape livslange sommerminner på Litangen. Vi har mange interesserte allerede, og flere skal det bli, sier Knut Bremer, leder for eiendomsutvikling i Fredensborg Fritid.
På halvøya i Kragerøskjærgården forvandler Fredensborg Fritid et nedlagt steinbrudd til et levende feriested med sjø på alle kanter - og midt i. Det tretti meter dype bruddet skal åpnes på to sider og flyte sammen med Kilsfjorden.
– Dette er et transformasjonsprosjekt på sitt beste. Ved å samle bebyggelsen i et tidligere bruddområde, kan vi restaurere landskapet rundt og åpne det opp for alle. Det er langt mer bærekraftig enn å spre hytter utover i kystnaturen, sier arkitekt Svein Lund i Lundhagem.
Denne posten ble publisert for
Et bilde som er lagt til i innlegget.
Velg først på Litangen
Da arkitekt Svein Lund tegnet de første skissene til Litangen, tenkte han tilbake på båthuset på Hvaler, der han tilbrakte somrene som barn. Hytta lå helt nede ved vannet, slik at han og vennene kunne klatre opp på taket og stupe derfra. Nå har han fått muligheten til å gjenskape barndomsminnene i et nedlagt kvartsbrudd i Kragerøs skjærgård.
Et barndomsminne fra Hvaler
Et barndomsminne fra Hvaler
Responsen på Litangen-prosjektet har vært overveldende. I løpet av kort tid har nesten to tusen mennesker meldt interesse. Det er tross alt sjelden vi får muligheten til å gjøre om et steinbrudd til et sommerparadis, med hytter på påler i vannet, i flukt med landskapet og nede i vannkanten.
Gjennom et tett samarbeid med landets beste arkitekter, interiørarkitekter og fageksperter, forvandler vi et tidligere industripreget område til det som skal bli et levende feriested, hvor regenerert natur og gjennomtenkte hytter går hånd i hånd, sier Knut Bremer, som leder eiendomsutviklingen i Fredensborg Fritid.
Glad gjeng. Fra venstre William Skreosen, Knut Bremer, Julie Irgens og Nikolai Tefre Lunder.
Glad gjeng. Fra venstre William Skreosen, Knut Bremer, Julie Irgens og Nikolai Tefre Lunder.
Prosjektet er komplekst: flytende hytter, lune terrasser med utsikt men uten innsyn, bilfri adkomst og gjenoppbygging av natur over og under vann. I tillegg er vi midt i en omfattende politisk prosess i Kragerø. Nå er prosjektet inne i andre behandlingsrunde. Vi fikk et positivt vedtak i forrige uke, og forventer en endelig avgjørelse den 19. juni.
Køen åpner først for deg
Blir prosjektet vedtatt, åpner vi for reservasjoner allerede i neste uke. Som interessent får du mulighet til å sikre deg en plass i køen, og dermed velge hytte først.
Hyttene blir ulike i størrelse, type, beliggenhet og pris, og siden det er et begrenset antall i første salgstrinn, gir en plass i køen deg en reell fordel.
Planen er å åpne for reservasjoner for interessenter kl. 12.00 lørdag 21. juni. Det koster 15 000 kroner å reservere plass, men beløpet trekkes fra kjøpesummen, eller betales tilbake om du velger å ikke gå videre.
Interessen for Litangen har vært enorm helt siden de første skissene ble presentert. Prosjektet har tydelig truffet en nerve hos alle som drømmer om en moderne fritidsbolig ved sjøkanten i Kragerø, sier Nikolai Tefre Lunder, kommersiell leder i Fredensborg Fritid.
Lurer du på noe? Send en melding til Nikolai.tefre.lunder@fredensborgfritid.no, eller følg med her for oppdateringer om reservasjonsprosessen.
Et bilde som er lagt til i innlegget.
Denne posten ble publisert for
Et bilde som er lagt til i innlegget.
Noas arkitekter
Strandlinje, gå og legg deg. På Litangen ligger hytta på vannet. Men skal den flyte eller stå på pæler? Det er det som er spørsmålet.
Å transformere et gammelt kvartsbrudd til en moderne feriedestinasjon, reetablere natur og gjøre et krater om til en lagune, krever sin fagperson.
For hvordan fundamenterer vi egentlig på vann?
På pæler!
Sivilingeniør Olav Aakre fikk sin ilddåp da han ble hasteinnkalt til Hamar for å redde stupetårnet i Mjøsa - et prestisjeprosjekt som viste seg å være langt mer komplisert enn noen hadde sett for seg. Tårnet skulle flyte, men med bølger og seks meters forskjell på vannstanden, oppførte det seg som en båt.
– Jeg liker egentlig ikke å fronte det prosjektet, for det var ekstremt krevende. Mjøsa er uforutsigbar, og bevegelsen i vannet gjorde det vanskelig å få stabilitet og driftssikkerhet, sier Olav.
På Litangen anbefaler han å se til Venezia.
– I Venezia står byggene på pæler som er banket ned i havbunnen. Disse er av tre, men vi kan støpe betongskiver og forankre dem til fjell. Det som er unikt med Litangen, er at vi kan bygge hele fundamenteringen før vi slipper vannet inn i bukta. Da får du et vedlikeholdsfritt bygg som tåler tid og vær.
Stupetårnet i solnedgang. 📸Hamar kommune
Stupetårnet i solnedgang. 📸Hamar kommune
Nei, la hyttene flyte!
Marshall Blecher og Magnus Maarbjerg i det danske arkitektkontoret MAST, bygger flytende forsamlingshus, saunaer og møteplasser med høyt ambisjonsnivå og tidevann.
– Mange tror flytende bygg er sårbare og ustabile, men det stemmer rett og slett ikke. Med moderne konstruksjonsteknikk kan vi bygge på vannet med samme kvalitet og komfort som på land, sier Marshall.
Hva med en flytende park? 📸MAST
Hva med en flytende park? 📸MAST
Marshall forklarer at flytende bygg gjerne forankres med stålpæler eller fleksible fortøyningssystemer, avhengig av lokal vannstand og bølgeforhold.
– Disse byggene beveger seg nesten ikke. De er isolerte, selvbærende og tilpasses både bolig og fellesfunksjoner. Vi jobber i områder med mange meters tidevannsforskjell. Det er krevende, men fullt mulig.
Ifølge ham er Litangen ideell for flytende arkitektur.
– Hvis dette løses riktig, kan Litangen bli et internasjonalt eksempel på hvordan vi kan bo og bygge på vann uten å kompromisse med natur, funksjon eller estetikk.
Et bilde som er lagt til i innlegget.
Flytende eller ei – morgenkaffen på Litangen drikkes med tærne i saltvann.
Her blir hagen blå og hytta vil stå, enten støpt til fjell, eller fortøyd til bunns. Du flyter ikke avgårde, men kanskje tankene dine gjør det.
Litangen er et unikt prosjekt, og mange ønsker seg hytte her. For å gi deg mulighet til å velge først, åpner vi snart for reservasjon på Knips.
Følg med! Vi slipper dato og detaljer snart.
Denne posten ble publisert for
Ikke akkurat melk & brød 
Norske sjøboder med et hint av Maldivene. 
Litangen er noe helt for seg selv. Her kan du skaffe deg en skreddersydd hytte, innredet av landets beste interiørarkitekter, som liggerpå vannet, med hav på alle kanter - med god samvittighet! 
Dette er fremtiden, og den er grønn. Vi bygger på ødelagt landskap og gjenoppbygger naturen over og under vann. 
Men dette vet du jo, du er tross alt på interessentlisten. Så la oss vise deg noe du ikke vet - nemlig hvordan hyttene på Litangen blir inni. 
Stue, kjøkken, soverom og terrasse med vann på alle kanter
Stue, kjøkken, soverom og terrasse med vann på alle kanter
Fra Grünerløkka til Kragerø – med VR
På kontoret til interiørarkitektene Paulsen & Nilsen i Oslo går de ofte innom Litangen digitalt. Prosjektet er bygget opp i 3D, og med VR-briller kan de bevege seg fritt gjennom volumene, kjenne på romfølelsen og oppleve landskapet.
– Det er magisk! Den frihetsfølelsen du får av å være så tett på naturen og på vannet er helt unik, sier interiørarkitekt Merete Sundby.
Hos Paulsen & Nilsen går teknologi og materialitet hånd i hånd. De jobber med alt fra stoffprøver og steinprøver til virtuelle simuleringer. Og det har stor verdi:
– Du forstår med en gang om veggen må være av tre eller stein, om overflaten bør være lys eller mørk, eller hvor soverommet må ligge. Det handler ikke om våre preferanser, men om hva som fungerer akkurat her, for akkurat de som skal bo her.
Tett på elementene
Velger du Litangen, velger du naturen. Her forsvinner grensene mellom ute og inne. Paulsen & Nilsen trekker omgivelsene inn i hyttene - ikke bare for å gi større plass, men for å komme tettere på elementene.
– Da vi fikk Litangen på bordet, skjønte vi med én gang at dette var noe helt spesielt. Dette er ikke melk & brød, her snakker vi om hytter som ligger på vannet. Du drikker morgenkaffen med tærne i saltvann, går inn med våte føtter og lager middag i sjøsprøyt.
Det stiller krav. Gulvet må tåle salt og fukt. Veggene må gi varme. Materialene må være varige, vakre og enkle å leve med. Her skal du ikke bruke fritiden på vedlikehold. Tvert imot; på Litangen kan du droppe to-do-listen helt. 
- Du kjøper en hytte med valgmuligheter, og frihet til å sette ditt preg. Stilen kommer til å bli luftig, eksklusiv og fri. Planløsningen gir plass til å leve, og kjøkkenet er modulbasert, et verktøy heller enn en installasjon. Alt handler om å gjøre livet på Litangen så enkelt som mulig.
Denne posten ble publisert for
Et bilde som er lagt til i innlegget.

Verken Roma eller Litangen blir bygget på én dag

Mange av dere har fått med dere nyhetene på NRK og i flere andre aviser om at Litangen-prosjektet er stoppet av Statsforvalteren. Vi ønsker å presisere at dette handler om at Statsforvalteren etterlyser mer dokumentasjon - ikke at prosjektet skrinlegges. 

Dette har skjedd

Statsforvalteren har opphevet kommunens godkjenning av prosjektet og etterlyser mer dokumentasjon. Derfor må saken suppleres med flere utredninger og mer informasjon, før prosjektet kan behandles på nytt i kommunestyret. Dette bidrar vi med glede til, og ønsker selvsagt at kommunens politikere skal ha best mulig grunnlag for å ta gode avgjørelser for Kragerø. Vi har tett dialog med kommuneadministrasjonen, og mener denne prosessen også er bra for Litangen på sikt, selv om den krever noe mer tid. I prosjektarbeidet til nå, har vi samarbeidet med noen av landets fremste biologer, arkitekter og ingeniører. Som dere vet, er dette nybrottsarbeid. Her bygger vi på grått areal og gjenoppretter natur og biomangfold.

Hva betyr dette for deg?

Den nye behandlingen i kommunestyret gjør at vi må utsette planlagt salgsstart til våren 2026.
Men fordi interessen for Litangen er stor, åpner vi for å reservere plass i køen allerede til sommeren. En reservasjon mot et reservasjonsbeløp gir deg førsterett til å velge fritidsbolig når salget starter. Beløpet du betaler er selvfølgelig fullt refunderbart, både hvis du ombestemmer deg, eller hvis du av andre årsaker ikke ønsker å kjøpe likevel.
Vi holder deg løpende oppdatert om fremdriften i kommunestyret, reservasjonsprosessen og utviklingen av Skandinavias mest spektakulære fritidsboligprosjekt.
Ta kontakt hvis du lurer på noe!

Denne posten ble publisert for
Et bilde som er lagt til i innlegget.
Naturens prosessleder 
Naturen er sterk, spesielt hvis vi hjelper den litt på vei.
Sammen med Anne Trulsen Schultz og kollegaene hennes i ATSITE landskap, tilrettelegger vi for et blågrønt comeback på Litangen. 
- Nærhet til naturen har en positiv innvirkning på alle, sier landskapsarkitekt Anne og legger hendene rundt en eldgammel eik.
Anne mener naturen har helende egenskaper, og at selv steder som tilsynelatende er ødelagte, kan få nytt liv.
Nærhet til naturen er sunt
Nærhet til naturen er sunt
Nytt liv både over og under vann
På Litangen i Kragerø er landskapet preget av hundre år med industri, men mellom kampesteinene finner Anne og kollegaene håp. Nå er de i gang med å gjenskape livet på Litangen. 
- Vi verner gamle eiker, edelløvs- og furuskog. Samtidig fjerner vi fremmedarter og tilfører lokalt jordsmonn, slik at frøbanken får mulighet til å ta tilbake terrenget.
På den måten vil naturen spre seg og ta tilbake landskapet på Litangen.
Et bilde som er lagt til i innlegget.
En oase for hummer, blåskjell og tang. 
Anne jobber også med livet under vann. Ved hjelp av naturbaserte løsninger og i tett samarbeid med marinbiologer, tilrettelegger hun for et nytt økosystem i lagunen. 
- I mange norske fjorder er oksygenmangel en stor utfordring, men på Litangen lar vi naturen ordne opp.
Hummer og blåskjell er naturlige vannrensere, men skal de trives må havbunnen skreddersys etter deres behov. 
- Hummer liker å gjemme seg i steinrøyser, mens blåskjell trenger steder der de kan feste seg, sier Anne.
Landskapsarkitektur for hummer og blåskjell.
Landskapsarkitektur for hummer og blåskjell.
Et økosystem består av bestanddeler som styrker hverandre. Når jordsmonn og vannkvalitet forbedres, blir Litangen ikke bare en feriedestinasjon, men en del av naturens kretsløp.
Følg prosjektet på litangenkragero.no eller på Instagram @litangenkragero
Denne posten ble publisert for
Et bilde som er lagt til i innlegget.

Med naturen som arkitekt

Visste du at en av landets mest kjente arkitekter tegner fritidsboligene på Litangen?
Svein Lund lar landskapet diktere arkitekturen. For ham finnes det ingen ferdige løsninger, kun skreddersøm, og hvert prosjekt starter med en dekoding av stedet.
-Det er ikke et universelt svar. Det er tomten som gir meg svaret på hvordan huset vil se ut, sier Svein.
Han er kjent for å tegne hus som følger terrenget, og som tar hensyn til trær, fjellformasjoner og lysforhold. Da han tegnet sin egen bolig, Villa Furulund på Ullern i Oslo, hugget han ikke et eneste tre.
- Det tar 50 år for et tre å vokse seg vakkert. Vi bygger ned og ødelegger altfor mye natur, men for meg gir det mening å tilpasse arkitekturen til naturen.
Knapphullet, Sandefjord.
Knapphullet, Sandefjord.
Samme filosofi ligger bak Knapphullet, Lunds prisbelønte hytte i Sandefjord. En lav betongkonstruksjon skjermer for vinden mens taket fungerer som en terrasse. Hytta er en manifestasjon på arkitektur som innordner seg naturen.
Et bilde som er lagt til i innlegget.
Fra steinbrudd til sommeridyll
Etter 100 år med kvartsutvinning har landskapet på Litangen skjæringer og synlige spor etter industri. Likevel ser Svein og kollegene i Lundhagem potensiale i det industrihistoriske landskapet.
-Litangen ligger perfekt til med hav på tre kanter. Vi bygger videre på det som er, etablerer en lagune midt i og styrker naturen over og under vann. 
En av mange arkitekturmodeller av Litangen
En av mange arkitekturmodeller av Litangen
Å skreddersy en fritidsbolig er presisjonsarbeid. I Lundhagem kombinerer de avanserte tegneprogrammer med fysiske modeller for å sikre at hver hytte harmonerer med terreng, sol, vind og siktlinjer. Ved å simulere solens bevegelser, kan Svein og kollegaene optimalisere plasseringen av uteplasser og vinduer og skape et fristed der natur, arkitektur og hav smelter sammen. 
Les mer om Litangen her, og følg prosjektet på Instagram @litangenkragero.
Denne posten ble publisert for