Logoen for Fredensborg Fritid Litangen.
Hemmeligheten bak krystallklart vann
Det er forskjell på å stupe uti Oslofjorden og fra et svaberg i skjærgården. Er vannet rent, ser du bunnen på ti meters dyp. Den er dekket av tang, sjøstjerner, ålegras og blåskjell – ikke mudder, lurv og planten med det flatterende navnet havnespy. Forurensing fra landbruk og kloakk har gjort mange fjorder næringsrike på feil måte: Med for lite oksygen, og for mye av det som fortrenger artene som egentlig hører hjemme der. Det er dårlig nytt for økosystemet - og alle som vil bade i rent vann.
Et nytt økosystem under vann
På Litangen etablerer vi en lagune i det som tidligere var et steinbrudd. Det gir en sjelden mulighet: Å skape et økosystem fra havbunnen av. For å få det til, har vi med oss noen av landets fremste eksperter innen undervannsbiologi og marin landskapsarkitektur. Rent sjøvann er nemlig win-win – både for planeten og for fremtidige hytteeiere på Litangen.
Et bilde som er lagt til i innlegget.
Formgiving i en usynlig verden
Elin T. Sørensen har doktorgrad i marin landskapsarkitektur og ansvar for å utforme sjøbunnen på Litangen. Sammen med marinbiologer planlegger hun hvordan arter og strukturer skal støtte hverandre og få feste på glatte kvartsvegger.
– Når vi bygger opp et nytt økosystem, må vi forstå hvilke roller artene har, sier Elin. – Blåskjell filtrerer vannet, men når de dør og faller til bunnen, trenger vi noen som rydder opp. Det er der krabber og hummer kommer inn.
Lagunen får åpninger i begge ender, men klart vann krever mer enn god sirkulasjon. Blåskjell, krabber og hummer fungerer som levende renseanlegg: De filtrerer vannet, bryter ned organisk materiale og bidrar til en frisk havbunn. For å trives trenger de steder å feste seg, trekke seg tilbake og gjemme seg. Det kan være tredimensjonale, hengende hager eller skreddersydde hummersteinrøyser - kun det beste er godt nok for havets vaktmestre.
Landskapsarkitekten Elin synes på ingen måte det er et paradoks å jobbe med formgiving i en usynlig verden. Rent vann er tegn på et sunt økosystem – og det krever en stjernearkitekt for krabber og fisk.
– Det er et drømmeprosjekt å få jobbe med en utbygger som er villig til å investere i den blå verden under vann, sier Elin.
Denne posten ble publisert for
ER DETTE OGSÅ DIN DRØMMEHYTTE?
TA KONTAKT MED MEG FOR MER INFORMASJON.
Et bilde som er lagt til i innlegget.
Morten Liavaag Eiendomsmegler + 47 950 49 850 ml@privatmegleren.no
Et bilde som er lagt til i innlegget.

Ønsker du å motta nye innlegg fra Fredensborg Fritid Litangen?

Kanskje du også vil like

Dette er en lenke til et innlegg.
Utdrag fra innlegg: Hyttene mot strømmen Over 60 personer har reservert seg på Litangen lenge før salget har startet. Et…
Denne posten ble publisert for
Den posten har 76 klapper
Dette er en lenke til et innlegg.
Utdrag fra innlegg: Vi åpner for reservasjoner klokken 12.00 i dag Det har vært litt av en reise å utvikle Litangen, et…
Denne posten ble publisert for
Den posten har 1 klapp
Dette er en lenke til et innlegg.
Utdrag fra innlegg: Reservasjonssiden er åpen! Fordi interessen for Litangen har vært så stor, åpner vi for reservasjon…
Denne posten ble publisert for
Den posten har 23 klapper